Deze gesprekstechnieken zou iedere manager moeten kennen

Zeg wat je wél wilt en ga uit van de goede intenties van de ander

“Ik wil niet dat ze onder werktijd op Instagram kijken en privéberichten sturen. Ik wil niet dat ze over elkaar praten. Ik wil niet dat ze bij mij klagen over een collega.” De praktijkmanager die mij dit vertelt voelt zich net een schooljuf die standjes uitdeelt. Ze heeft er al vaak een opmerking over gemaakt, maar dat heeft niet geholpen.

Wat je aandacht geeft, groeit

Bij Bloom werken we graag met het gedachtengoed van Cora Smit. Zij ontwikkelde Transparant Managen, een model voor gedragsbeïnvloeding. Een van de uitgangspunten van Transparant Managen is:

Wat je aandacht geeft, groeit.

In de praktijk is dat een flinke uitdaging. Als het gaat om samenwerking en gedrag van anderen, zijn we vaak meer bezig met wat we allemaal niet willen. Zoals de manager waarmee ik in gesprek ben. Ik vraag haar wat ze wél wil.

Zeg wat je wél wilt, en waarom

“Ik wil dat ze onder werktijd bezig zijn met het werk”, begint de manager. Ik vraag haar waarom ze dit belangrijk vindt. Ze kijkt me even aan alsof ik een domme vraag stel, maar begint toch te vertellen: “Omdat de aandacht dan bij het werk ligt. Omdat het voorkomt dat er dingen vergeten worden, of erger: dat er fouten gemaakt worden. Het scheelt tijd als de focus bij het werk ligt. En het scheelt veel ergernis bij anderen.”

Ze denkt even na en zegt: “Ik realiseer me dat het bedenken van die waarom me helpt om mijn wens krachtiger te benoemen.”

Natuurlijk, de redenen zijn heel logisch. Zo logisch dat we ze soms vergeten om te benoemen. Toch is juist benoemen de kracht die de wens onderstreept. Dus:

Zeg wat je wél wilt, en benoem waarom dit belangrijk is.

Belangrijk voor de samenwerking en het werkplezier. En uiteindelijk dus voor de hele praktijk.

Iedereen wil het goed doen

Cora Smit heeft nog een belangrijke toevoeging aan Transparant Managen, en dat is:

Ga uit van de goede intentie van de ander.

Een assistent kijkt niet op haar privételefoon omdat ze haar collega’s in de steek wil laten, maar omdat ze denkt dat het kan. Ze zegt niet niks tegen een collega omdat ze niet wil samenwerken, maar omdat ze bang is om de ander te kwetsen.

Iedereen heeft de intentie om het werk goed te doen. Maar de uitvoering is soms onhandig. En daar kun je over praten.

De 3 wijsheden van Transparant Managen

  • Wat je aandacht geeft, groeit.
  • Zeg wat je wél wilt, en waarom.
  • Ga uit van de goede intentie van de ander.

Deze principes helpen je bij je leiderschap.

Boekentip: ‘Alles wat je aandacht geeft groeit: de kunst van het transparant managen’ van Cora Smit

Margreet Ridder

Trainer bij Bloom | communicatie met zorg